SON DAKİKA: Kadına sertlik ve sıhhat çalışanlarına yönelik sertliği içeren telif Meclis’ten geçti
TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi, görüşülerek kabul edildi. Buna gore; hanıma ve sıhhat çalışanlarına karşı kasten yaralama suçunun, gövde yada ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi ya da canavarca hisle işlenmesi halleri, katalog kabahat sayılacak. Kadına karşı şiddetle daha etkin savaşım edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanabilmesi amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, işkence ve eziyet suçunun hanıma karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak. Kasten öldürme suçunun hanıma karşı işlenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasına alınacak. Kasten öldürme suçunda ceza müebbet iken bu suçun hanıma karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak.
İYİ HAL İNDİRİMİ KALKACAK
Kadına yönelik şiddetde iyi hal indirimi kaldırılacak. Bu kapsamda, TCK’daki takdiri indirim sebepleri sınırlandırılacak. Failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim sebebi olarak kabul edilmeyecek. Failin salt indirim almaya yönelik kılık ve giysisine itina göstermesi, ekip elbise giymesi, kravat takması şeklinde duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim sebebi olarak dikkate alınmayacak. Takdiri indirim uygulanması halinde ise gerekçeleri kararda ne olursa olsun gösterilecek.
KASTEN YARALAMAYA 6 AY HAPİS CEZASI
Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun hanıma karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı, 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek. İşkence suçunun hanıma karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak. Eziyet suçunun hanıma karşı işlenmesi halinde cezanın 2 yıl olan alt sınırı, 2 yıl 6 ay hapse yükseltilecek. Hayata, vücut yada cinsel dokunulmazlığa yönelik bir hücum gerçekleştirileceğinden bahisle işlenen tehdit suçunun mağdurunun hanım olması halinde cezanın 6 ay olan alt sınırı 9 ay hapse çıkarılacak.
ISRARLI TAKİBE 6 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Israrlı takip olarak vasıflandırılan fiiller, müstakil bir kabahat haline getirilecek. Israrlı bir halde fiziken kovuşturmak ya da iletişim ve kontakt araçlarını, bilişim sistemlerini yada üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üstünde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin yada yakınlarından birinin güvenliğinden kaygı duymasına yol açan faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Israrlı takip suçunun çocuğa ya da ayrılık sonucu verilen yada boşandığı eşe karşı işlenmesi, mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu yada işini bırakmasına niçin olması, hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula yada iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafınca işlenmesi halinde faile 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olacak.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETE CEZA ARTIRIMI
Sağlık çalışanlarına yönelik sertlik suçlarında verilecek ceza 6’da 1’i oranına kadar artırılacak.
BAKAN KOCA’DAN PAYLAŞIM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Meclis’ten geçti! Sağlık çalışanlarına açılan ve yaygın şekilde haksızlıklara neden olan Malpraktis davalarında, kasıt olmadığı sürece tazminatı devletin üstlenmesini sağlayan kanun maddesi Meclis’te kabul edildi. Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun. Sağlıkta kasten yaralama suçlarında tutuklu yargılamayı sağlayan düzenleme, bunun yanı sıra, failin ceza indirimi amacıyla duruşmada kılık kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması gibi şekli tutum ve davranışlarını iyi hal indirimi nedeni saymayacak.” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Marttaki iradeleriyle başlayan; sağlık çalışanlarını şiddetten, Malpraktis davalarında yaşanan haksızlıklardan yeni kanuni düzenlemelerle korumayı amaçlayan süreç, Meclis’te tecelli eden Milli İradede karşılığını bulmuştur. Kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.
“DEVAM EDEN DAVALARDA NE OLACAK?”
Bakan Koca ‘Devam eden malpraktis davaları?’ sözleri ile başladığı paylaşımında “Devam eden Malpraktis davaları, yeni kanuni düzenleme kapsamında ele alınacak. Bu davalarda da, sağlık çalışanına ait bir kasıt olmadığı sürece tazminatı devlet üstlenecek.
Sağlıkta şiddet suçu işleyenler, duruşmalarda kendilerine yakışanı giyebilirler. Yeni düzenlemeye göre, “düzgün” görünüm iyi hal indirimi sayılmayacak. Sağlıkta kasten yaralama suçu işleyenler, yargılama sırasında, hiçbir şey olmamış gibi aramızda dolaşamayacak. Yeni düzenlemeye göre tutuklu yargılanacaklar.
Malpraktis davalarına karşı getirilen çözümle, sağlık çalışanı, mesleki bilgi ve becerisini, hastasının onayını alarak, fakat kendinden daha emin bir şekilde onun hizmetine sunacak. Sonuç, hem hastanın hem hekimin lehine!” sözlerine yer verdi.
BAKAN KOCA “ARA VERMEDEN SIRA EKONOMİDE” DİYEREK DUYURDU
Bakan Koca ‘ara vermeden sıra ekonomide’ diyerek yapmış olduğu paylaşımda şu detayları verdi:
Sağlık çalışanlarımızın maaş ödeme sistemleri ve özlük haklarında iyileştirmeler sağlayacak düzenlemeler, oldukça yakında Meclis gündemine alınacak. Bugünkü yasal gelişmelerin derhal peşinden:
1-Sabit ek ödemeler, maaşla tek bordroda merkezi bütçeden ödenecek; herhangi kayba yol açmaksızın emekliliğe yansıtılacak.
2-Döner ana paradan ek ödeme vermeyen hastane kalmayacak. Fedakâr çalışan hekimlerin, sıhhat mensubunun ek ödemelerinde artış yapılacak.
3-3600 Ek Gösterge düzenlemesiyle beraber emeklilikte tekrardan düzenleme yapılacak.
Cumhurbaşkanımızın 14 Mart Müjdeleri ile süregelen süreç, Milli İradeyi temsil eden Meclis’te kısa zamanda karşılığını bulacak.